Eduardo Mendoza. La voz de un escritor



Los que escriben van encontrando su voz, van descubriendo su manera de estar en el mundo.

En relació a les fonts de documentació:
Per escriure s'ha de treballar molt, fer molta feina de documentació a la biblioteca, res d'internet, s'ha d'anar a caminant d'una biblioteca a una altra, d'un arxiu a un altre i s'han de prendre notes a mà, res d'ordinadors. És un procés on cal digerir-ho tot bé. La feina de documentació és una de les parts més interessants de l'escriptura. El lloc on documentar-se, les biblioteques, principalment, són espais molt agradables. Per l'última novel.la he llegir moltes memòries, molts diaris de l'època - sobretot de Madrid -, molts discursos del personatge protagonista...

Un toc d'humor
Fer humor s'ha de fer en sèrio, amb un cert nivell d'intel.ligència - per part de l'escriptor i, per descomptat, del lector - sino es converteix en grolleria. Tots sabem que el riure gratuït pot acabar en ximpleria.

Quan costa escriure un llibre?
La dificultat d'un llibre és proporcional a les pàgines que ter. Tot s'ha de dur al cap mentre s'està escribint. És un gran esforç el que s'ha de fer. Estàs continuament amb totes i cadascuna de les paraules i el lloc que ocupen al cap. Quan més llarg és un llibre més difícil és el procés, tot i que un llibre llarg sempre permet meandres, desviar-se en algun moment de la història principal.

Es lector de la seva pròpia obra?
Yo tengo mucho desapego a mi obra. Nunca leo un libro escrito por mí. Cuando lo acabo, nunca quiero saber nada más de él. Entonces llegan las entrevistas... y ya se sabe. Si ahora volviera a leer los primeros que escribí pueden pasar dos cosas: que llegue pensar que no merecen la pena o que nunca llegaré a escribir tan bien y que ahora estoy oxidado. Sería incapaz de revisar mi obra, como hacen otros escritores.

¿Cuál es la relación con su obra?
A mi obra le tengo cariño, a mis novelas les he dado todo lo que tenía, me han permitido vivir haciendo una cosa que me gusta y me divierte. Se lo debo a los libros y se lo debo a los lectores.